debata 2017

Uczniowie klasy I i II Liceum Ogólnokształcącego Zespołu Szkół w Ożarowie im. Marii Skłodowskiej – Curie 12 grudnia 2017 r. uczestniczyli w debacie „Reaguję nie kabluję” zorganizowanej w Miejsko – Gminnym Ośrodku Kultury im. Al. Patkowskiego w Ożarowie. Spotkanie prowadził Pełnomocnik Komendanta Wojewódzkiego Policji w Kielcach ds. Ochrony Praw Człowieka mł. insp. Gerard Bah. Debata odbyła się w ramach kampanii społecznej pod nazwą ,,Służąc niesiemy bezpieczeństwo”.
Uczniowie mieli możliwość zastanowienia się nad swoimi reakcjami w sytuacji zagrożenia nie tylko swojego bezpieczeństwa, ale również bezpieczeństwa innych osób. Bardzo ważna jest przede wszystkim wrażliwość na ludzką krzywdę i odpowiedzialność za własne zachowanie. Czasami zdarza się, że nie reagujemy obawiając się, że będziemy postrzegani jako np. „donosiciele”. Jednak w sytuacji zagrożenia oczekujemy pomocy i zastanawiamy się, dlaczego nikt nam jej nie udzielił.