pomaganie2018 aUczniowie Zespołu Szkół w Ożarowie im. Marii Skłodowskiej – Curie uczęszczający do Liceum Ogólnokształcącego o profilu ratownictwo medyczne w ramach akcji ,,Pomaganie jest fajne” odwiedzili w dniach 01. i 02.02.2018r. wychowanków Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Dębnie oraz przedszkolaków w Publicznym Przedszkolu w Ożarowie.
,,Ratownicy” ze Skłodowskiej mówią, że przekazywanie wiedzy na temat udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej to ich misja i obowiązek. Wiedzą, że są to bardzo ważne informacje i umiejętności, które trzeba wpajać i systematycznie przypominać od dziecka. Podkreślają, że życie ludzkie jest największą wartością, dlatego każdy powinien wiedzieć jak je ratować i nie być obojętnym wobec ludzi potrzebujących pomocy.
Na zajęciach ćwiczyli pozycję boczną bezpieczną, oceniali oddech, wykonywali masaż serca na fantomach, zakładali chustę trójkątną i zapoznawali z zawartością apteczki. Uczyli i bawili się przy tym świetnie, a uczestnicy warsztatów chętnie włączali się, uczyli i wykonywali ćwiczenia z wielkim zaangażowaniem. ..::FOTO::..

Aneta Gołyska