zawody pck

19 kwietnia 2018r. odbyły się po raz kolejny Rejonowe Mistrzostwa Pierwszej Pomocy Polskiego Czerwonego Krzyża. Zmagania przeprowadzone zostały na terenie Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu. Były to zawody strefowe, dlatego mogły wyłonić dwóch zwycięzców, z powiatu Sandomierskiego oraz z powiatu Opatowskiego. Po zaciętej rywalizacji na czterech stacjach z pozoracjami i teście wiedzy wyłoniono zwycięzców z każdego powiatu. Z Powiatu Opatowskiego była to drużyna z naszej szkoły składająca się z pięciu uczniów klasy I LO o profilu ratownictwo medyczne.
Nagrodą dla zwycięzców, oprócz pucharu i drobnych upominków, był awans umożliwiający udział w XXVI Okręgowych Mistrzostwach Pierwszej Pomocy Polskiego Czerwonego Krzyża, które w tym roku odbyły się 19 maja na terenie Ochotniczej Staży Pożarnej w Ostrowcu Św. i ulicach miasta.
Zwycięska drużyna zawodów rejonowych,reprezentująca naszą szkołę i powiat niestety nie zajęła żadnego miejsca na podium. Udało się jednak, w jednej z konkurencji dodatkowych przygotowanej przez Komendę Powiatowa Policji w Ostrowcu Św. zająć pierwsze miejsce.
Gratulujemy naszym ,,młodym ratownikom”. Cieszymy się z ich nawet najmniejszych sukcesów. Zdajemy sobie również sprawę, że zdrowa rywalizacja , to najlepsza motywacja do nauki i zdobywania umiejętności. Dlatego nie spoczywamy na laurach, tylko systematycznie uczymy się i ćwiczymy, aby coraz więcej umieć i brać udział w kolejnych zawodach, a może i zwyciężać.