20190926_111341.jpg

W ramach akcji „Sportowe Świętokrzyskie – Europejski Tydzień Sportu 2019” w dniu 26 września odbyło się spotkanie p. Sylwią Kot z Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Opatowie. Uczniowie klas LO, Technikum, Branżowej Szkoły I Stopnia, Szkoły Podstawowej oraz członkowie Klubu Seniora wysłuchali prelekcji nt. „Co pomaga a co szkodzi – zdrowy styl życia – jak go rozumieć? Aktywność fizyczna – czy to tylko sport?”.
Dobroczynny wpływ aktywności fizycznej na zdrowie i samopoczucie człowieka nie budzi już dzisiaj żadnych wątpliwości. Jednak problemem nadal pozostaje znikoma popularność aktywnych form wypoczynku. Ok. 61% Polaków nie jest aktywnych w czasie wolnym. Stała, systematyczna i optymalna aktywność ruchowa, stanowi warunek ciągłego podnoszenia na wyższy poziom nie tylko sprawności fizycznej, ale przede wszystkim walorów zdrowotnych naszego organizmu. Ruch wpływa na nasze samopoczucie, gdyż podczas wysiłku wytwarzane są endorfiny, znane powszechnie jako „hormony szczęścia”, które łagodzą ból, poprawiają nastrój i pozytywnie pobudzają nasz organizm. Zalecany czas trwania pojedynczych ćwiczeń wynosi 30 min. Jeśli chodzi o dzieci i młodzież to powinni poświęcać 60 min dziennie na aktywność fizyczną. P. Sylwia Kot zwróciła również uwagę na korzyści wynikające ze stosowania zbilansowanej diety przedstawiając zasady piramidy zdrowego żywienia.
W. Pastuszka