ul115 stycznia 2018r. uczniowie Liceum Ogólnokształcącego Zespołu Szkół w Ożarowie im.Marii Skłodowskiej - Curie w Stomatologicznym Centrum Klinicznym Uniwersytetu Medycznego w Lublinie podejmowali próby leczenia zębów. Wcielali się w rolę stomatologów, zajmowali ich miejsce i mając do dyspozycji profesjonalny sprzęt borowali, czyścili i uzupełniali ubytki. Działania praktyczne poprzedzone były wiedzą teoretyczną na temat przyczyn rozwoju próchnicy oraz właściwej higieny jamy ustnej. Uczniowie ćwiczyli i przekonali się, że stomatolog, to ciężki zawód wymagający precyzji, dokładności, ogromnej wiedzy oraz wytrzymałości fizycznej i cierpliwości.ul2 Mieli okazję spotkać się z kadrą Wydziału Stomatologicznego i ze studentami stomatologii od których dowiedzieli się jakie kryteria trzeba spełnić, aby dostać się na kierunek i jakie to daje możliwości w przyszłości. Kolejnym punktem naszej medycznej przygody była wizyta w Zakładzie Dietetyki. Tu uczniowie wyliczali podstawowe zapotrzebowanie energetyczne organizmu i przy określonym wysiłku fizycznym, a następnie komponowali jadłospisy, tak aby właściwie zarządzać kaloriami. Poznali także podstępne sposoby jakich używają producenci i handlowcy aby wpływać wpływ na naszą świadomość i kierować wyborem produktów, które kupujemy. . Zajęcia te, to kolejny etap Projektu Edukacyjnego ,, Misja – MED”.
To była świetna zabawa, a przy okazji jedyna szansa aby przez chwilę stać się stomatologiem lub dietetykiem.

Aneta Gołyska