a1Zapraszam uczniów chętnych do nauki programowania połączonej z poznawaniem elementów elektroniki na zajęcia z Arduino. Arduino jest to platforma programistyczna oparta na prostym projekcie przeznaczonym dla mikrokontrolerów montowanych w pojedynczym obwodzie drukowanym. Płytka Ardruino ma wbudowaną obsługę układów wejścia/wyjścia oraz możliwość programowania standaryzowanym językiem programowania.

Celem projektu Arduino jest przygotowanie narzędzi – ogólnodostępnych, tanich, niewymagających dużych nakładów finansowych, elastycznych i łatwych w użyciu przez hobbystów. Arduino może być wykorzystany do

a2

tworzenia samodzielnych interaktywnych obiektów lub może być podłączony do komputera-hosta. Typowa płyta

Arduino zawiera kontroler, cyfrowe i analogowe linie wejścia/wyjścia oraz interfejs UART lub USB dla połączeń z komputerem-hostem. Komputer jest wykorzystywany do programowania kontrolera oraz do interakcji w czasie działania z Arduino.

Chętni proszeni są o kontakt: Pracownia Sieci i Systemów - Marek Terczak. Godziny zajęć do uzgodnienia. Zajęcia rozpoczynamy w nowym semestrze.